اخبار
نظر طب سنتی درباره ماست و دوغ |
|
گروه خبر: عمومی | ۲۲ فروردین ۱۳۹۴ |
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا، به نقل از تبیان، افراد کم حافظه، کسانی که دچار دردهای استخوانی هستند و کسانی که مشکلات گوارشی دارند بهتر است تا مدتی از مصرف ماست پرهیز کنند. جغرات (ماست) در منابع طب سنتی ایران با نام لبن الحامض آمده است. ماهیت آن: شیر منجمد است و بهترین آن ماست شیر گاو تازه خوب انجماد یافتهی اندک ترش است. طبیعت آن: در دوم سرد و تر هرچه ترش تر و رقیق تر باشد سردی و تری آن زیاتر است. افعال و خواص آن * مرطب بدن و چاق کننده (مسمن) است. ماست با افزایش رطوبت در اندام ها، زمینه افزایش حجم را فراهم میکند. این خاصیت در افراد لاغری که دارای مزاج گرم و خشک هستند بیشتر و سریع تر به ظهور میرسد؛ زیرا سردی ماست باعث تعدیل گرمی مزاج شده و تری ماست از سرعت تحلیل رطوبات آن میکاهد. رفته رفته با تجمع و تعدیل رطوبت در بدن افزایش حجم پدیدار میشود. با توجه به آنچه بیان شد مصرف ماست برای افراد لاغر با مزاج گرم و خشک مناسب و اثر دارویی دارد ولی در افراد با مزاج سرد و تر ممکن است باعث بروز علامات نامطلوبی شود. * مسکن تشنگی و عطش * مقوی قوای جنسی در گرم مزاجان (محرورین) * غذاییت آن نسبت به دوغ که مخیض نامند به سبب زیاد بودن بخش چربی (دهنیت)، بیشتر است در سایر افعال نزدیک به دوغ است. * بر سر مالیدن چربی بالای ماست رطوبت بخش (مرطب) مغز و اعصاب (دماغ) و خواب آور است و قایم مقام روغن تخم کدو می باشد. * افرادی که به علت خشکی غالب در روده ها دچار یبوست هستند اگر هر شب وقت خواب 200 گرم ماست را با یکی دو قاشق شکر مخلوط و میل کنند در کاهش یبوست کمک کننده است. المضار: * مضر سرد مزاجان (مبرودین) و معده سرد و کثیف و دیر هضم و مسدد و تولد کننده خلط خام است. * مضر تبهای عفونی است. مصلح آن: معاجین حاره و زنجبیل مربی است. مصرف ماست برای افراد لاغر با مزاج گرم و خشک مناسب و اثر دارویی دارد ولی در افراد با مزاج سرد و تر ممکن است باعث بروز علامات نامطلوبی شود. ماست دارای طبیعت سرد و تر است که حاوی مخمرهای زنده لاکتوباسیلوس بوده که در دستگاه گوارش جایگزین شده و از رشد میکروبهای بیماریزا جلوگیری میکند. وجود این باکتریها و بودن آن در دستگاه گوارش خود سلامتی و طول عمر به ارمغان میآورد ولی در مصرف ماست باید نکاتی را رعایت کرد. چه کسانی بهتر است تا مدتی از مصرف ماست و دوغ پرهیز کنند؟ 1. کسانی که حافظهشان کاهش یافته است. 2. افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی از جمله بازگشت اسید معده به مری مدتی از مصرف ماست و دوغ پرهیز کنند. 3. افرادی که هنگام خواب آب دهانشان روی متکا میریزد. 4. بیماران دچار درد و ورم مفاصل 5. افرادی که باد کولر آن ها را اذیت میکند و درد مفاصلشان تشدید میشود. نکته: افرادی که با خوردن ماست دچار مشکل میشوند بهتر است که ماست را حتماً با رازیانهای آویشن، زنیان و نعناع مخلوط کنند و ماست را قبل از غذا مصرف کنند و از مصرف آن با غذا خودداری کنند. ماست برای چه کسانی خوب است؟ 1. ماست از غذاهایی است که برای افراد گرم مزاج و صفرای مفید است و اگر این افراد دوغ بدون چربی را مصرف کنند برایشان بهتر است. 2. افرادی که دچار خشکی و تلخی دهان هستند نیز ماست برایشان مفید است. دوغ (مخیض) و اما دوغ هم که از ماست درست میشود در طبع و مزاج مانند ماست است. مانند ماست تسکین دهنده تشنگی، افزایش دهنده میل جنسی و چاق کننده است؛ البته دوغ گاو شیرین. جوشش خون و حرارت معده و جگر را تسکین میدهد. در مبتلایان به سوء مزاج سرد معده باعث سرگیجه و ضعف میشود. مصلح آن غذاهای فلفلدار است. بهترین غذا برای مبتلایان به اسهال گرم اگر دوغ را با برنج و آردجوی بوداده بپزید بهترین غذا برای مبتلایان به اسهال گرم است و چاق کننده هم هست. ( بروز در فصل گرما، زردی و سوزانندگی مدفوع، خشکی و تلخی دهان، زردی چهره، حرارت بدن و … برخی از نشانههای اسهال گرم هستند) (دانا،13 فروردین1394). |