اخبار
توصیههای کارشناس طب سنتی برای نوشیدنیهای تابستانی؛ نسخهای سنتی برای رفع عطش و گرما |
|
گروه خبر: عمومی | ۱۸ مرداد ۱۳۹۴ |
با اوج گرفتن فصل گرما، هیچچیزی جای یک نوشیدنی خنک که رفع عطش کند را نمیگیرد. باپشت سر گذاشتن روزهای گرم و بعضا داغ تابستان مصرف نوشیدنیهای خنک در میان مردم بهخصوص آنهایی که ساعات زیادی را بیرون از منزل سپری می کنند به شکل قابلتوجهی افزایش پیدا میکند. درباره مصرف نوشیدنیها دراین فصل چند دیدگاه و دستهبندی وجود دارد. برخی علاقه دارند در روزهای طاقت فرسا برای رفع تشنگی صرفا آب بنوشند، دستهای دیگر به شربتهای آماده علاقه دارند و گروهی دیگر به نوشیدنیهای سنتی. در این میان برخی افراد علاقه خاصی به نوشیدن نوشابههای گازدار دارند. آنچه متخصصان تغذیه و طب سنتی پیشنهاد میکنند این است مصرف و انتخاب صحیح نوشیدنی است؛ زیرا نوشیدنیها علاوه بر اینکه میتوانند تشنگی را رفع کنند، ممکن است نتایج مثبت دیگر داشته باشند. درست عکس این قضیه نیز صادق است. یعنی با انتخاب اشتباه نوشیدنی و استمرار در مصرف آن ممکن است بدن دچار مشکل شود.حسن هاشمیفر ،کارشناس طب سنتی در خصوص نوشیدنیهای خوب در فصل تابستان توضیحاتی را میدهد که شنیدنش خالی از لطف نیست. توصیههای طب سنتی را جدی بگیرید برای فرونشاندن عطش و رفع گرمازدگی در تابستان و داشتن احساس خنکی، نوشیدنیهای سنتی در این فصل مصرف بیشتری دارند. با آنکه نوشیدنیهای سنتی بهتر از آبمیوههای صنعتی است، اماواگرهایی نیز در این نوشیدنیها وجود دارد. در این زمینه طب سنتی تاکید میکند در این فصل از نوشیدنیهایی که طبع معتدل دارند باید نوشید تا آنهایی که طبع سرد دارند.بیشتر نوشیدنیهایی که در تابستان مصرف میشود مانند خاکشیر آلو، خیار سکنجبین و... طبع سردی دارند درحالیکه نوشیدن سکنجبین تنها در طب سنتی توصیه شده است. فالوده را در تابستان از دست ندهید تابستان فصل خوردن انواع فالودههای رنگارنگ است؛ اما دراینبین فالوده سیب سرخ مورد تاکید طب سنتی است. میتوانید برای درستکردن آن یک عدد سیب سرخ را رنده کرده و یک قاشق عسل و نصف استکان عرق بیدمشک به آن بیفزاید و این فالوده خوشمزه را میتوانید یک ساعت قبل از ناهار میل کنید. این نوشیدنی علاوه بر رفع عطش و گرمازدگی برای تقویت جسم و روح نیز مفید است. شربتهای خنک تابستانی تهیه نوشیدنیهای سنتی از دیرباز در بین بانوان مرسوم بوده است. نوشیدنیهایی از قبیل عرق بیدمشک، کاسنی، بید، سکنجبین، خاکشیر، شربت گلاب. یکی از نوشیدنیهایی که طب سنتی آن را برای قبل از خواب توصیه میکند شربت لیمو ترش تازه و عسل است. برای تهیه این نوشیدنی خوشمزه میتوانید آب یک عدد لیمو ترش تازه را با یک قاشق عسل مخلوط کرده و قبل از خواب میل کنید. شربت گلاب هم شربت خوشبو و خوشحسی است که مسکن اعصاب و ضد افسردگی و اضطراب به شمار میرود. طب سنتی نوشیدن آن را در روزهای گرم سال توصیه میکند، زیرا گلاب خواص بیشماری دارد. بهعنوانمثال برای شادابی و طراوت پوست بدن مفید است و حس خوبی را به فرد منتقل میکند. ضد نفخ و ضد حالت تهوع است و قلب و معده را تقویت میکند و البته ضد گرمازدگی است. یک لیوان شربت گلاب را میتوان بسیار فوری تهیه کرد؛ مخلوطی از گلاب، آب، شکر و یخ. شربت سکنجبین نیز از نوشیدنیهای دیگری است که بیشتر خانوادهها در این فصل گرم از آن استفاده میکنند. این شربت طبیعت سرد و خنک دارد. میتوانید این شربت گوارا را با یخ خنک کرده و بنوشید. به این طریق تشنگی را رفع و از التهاب ناشی از گرما کم میکنید. شربت خاکشیر که مصرف آن در بین ایرانیها از دیرباز مورد توجه بود. زیرا دانههای خاکشیر ضدعفونیکننده، ضد انگل و تببر هستند و به رفع التهاب کلیه کمک میکنند. برای تهیه شربت میتوانید این دانهها را با کمی شکر، گلاب و آب سرد مخلوط کرده و در گرمای تابستان آن را میل کنید. خاکشیر بسیار ملین و خنک بوده و از سرگیجه، تب، بیحالی، تهوع و بیاشتهایی ناشی از گرمازدگی کم میکند. شربت خاکشیر همچنین مقوی معده و هاضمه بوده، اشتها را زیاد میکند و مصرف آن در دوران بارداری بسیار مفید است. یکی از خاصیتهای مهم خاکشیر این است در زمان بدن تعریق زیادی دارد و کمبود آب مواجه میشود از ذخیره آب آنها استفاده میکند؛ بنابراین مصرف این شربت در روزهای گرم سال و در ساعات اوج گرما که مجبور به خروج از منزل هستید یا اگر به گرما حساسیت دارید، توصیه میشود. انتخاب نوشیدنی بر اساس مزاج از دیدگاه طب سنتی افراد دارای ٤ نوع مزاج سرد،گرم،سرد و خشک و گرم و مرطوب هستند. به این ترتیب هر یک از افرادی باید رژیم غذایی خاص خود را در پیش بگیرند. نوشیدنی هایی مثل خاکشیر، عناب، بابونه، ترنجبین، شیر خشت، زرشک و آلبالو نیز برای افراد با مزاج سرد توصیه می شود.این در حالی است که شربتهای مناسب برای گرم مزاج ها شربت لیمو، آلو، نارنج، ماءالشعیر، سکنجبین و دوغ ترش است (شهرآرا، 11 مرداد 1394). |