اخبار

تولید نانوذرات از عصاره پسته کوهی در کشور


گروه خبر: عمومی ۲ آبان ۱۳۹۳

تولید نانوذرات از عصاره پسته کوهی در کشور

محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن با استفاده از عصاره‌ی گیاه بنه به عنوان محلول کاهنده، اقدام به تولید نانوذرات نقره کردند که نتایج این تحقیق می‌تواند گام مثبتی در راستای کاهش آلودگی‌های زیست محیطی و گسترش شیمی سبز باشد. به گزارش سرویس علمی ایسنا، دکتر بابک صادقی گرمارودی، محقق طرح اظهار کرد: فیتوشیمی، دانش بررسی و مطالعه‌ی ترکیبات شیمیایی گیاهی است. ازآنجایی که عصاره‌های گیاهی خاصیت کاهندگی بسیار خوبی دارند، به نظر می‌رسد که می‌توانند جایگزین مناسبی برای مواد شیمیایی پرکاربردی نظیر الکل‌ها باشند. بهره‌گیری از این روش راهکارهای جدیدی را برای کنترل همزمان اندازه و شکل نانوذرات فراهم می‌کند. در این کار برای تولید نانوذرات نقره از عصاره‌ی گیاه بنه (پسته کوهی) استفاده شده است. صادقی گرمارودی افزود: عصاره‌ی گیاه بنه زیست سازگار است. با توجه به این ویژگی و همچنین ساده و کم هزینه بودن روش به کار رفته در این طرح، امکان سنتز سریع نانوذرات نقره با اندازه‌های مختلف فراهم می‌شود. وی تصریح کرد: این روش می‌تواند جایگزین مناسبی برای روش‌های کاهش شیمیایی بوده و باعث گسترش زمینه‌های کاربردی نانوذرات در علوم بین رشته‌ای همانند فیتوشیمی، علوم پزشکی، داروسازی و ... شود. قطر نانو ذرات نقره تولید شده به شکل کروی و متوسط، 25 تا 35 نانومتر بوده است. محقق طرح گفت: از آنجاکه خاصیت میکروب کشی نانوذرات نقره به خوبی اثبات شده است، از نتایج این طرح می‌توان در صنایع ساخت انواع شوینده‌ها و صنایع بسته بندی استفاده کرد. صادقی گرمارودی افزود: نکته‌ی جالب این است که نانوذرات نقره‌ی پایدار شده با عصاره‌ی گیاهی قادرند بیش از نانوذرات پوشیده شده با پایدارکننده‌های شیمیایی (پلیمرها) توسط سلول‌ها جذب ‌شوند. وی در توضیح این ویژگی گفت: این پدیده به این دلیل است که نانوذرات پایدار شده توسط عصاره گیاهی حاوی پروتئین‌ها و فیبرهای‌ متنوعی روی سطح خود هستند. در این حالت احتمال ورود به سلول‌ها از طریق گیرنده‌های چندگانه‌ی پروتئین‌ در مقایسه با گیرنده‌های دوگانه‌ی پروتئین و پلیمر شیمیایی، بیشتر است. با کمک این نتایج می‌توان انتقال پروتئین، داروها و الیگونوکلئوتیدها به سلول‌ها را با تغییر شکل و اندازه نانوذرات متصل به آن‌ها تنظیم کرد. این محقق در ادامه افزود: عصاره‌ی برگ بنه برای کاهش نمک نقره به نقره‌ی فلزی در ابعاد نانو به کار رفته است. سپس نانوذرات ساخته شده، توسط آزمون‌های طیف سنجی UV_VIS، TEM ، FE_SEM و XRD مشخصه‌یابی شدند. در پایان نیز، آزمون‌های متفاوت زیستی برای بررسی خاصیت آنتی باکتریایی این نانوذرات به عمل آمد. صادقی گرمارودی یادآور شد: لازم به توضیح است که مراحل عصاره گیری از گیاه بنه و سنتز نانو ذرات نقره تحت عنوان یک پایان‌نامه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، انجام و در ادامه نتایج میکروبی در قالب یک طرح تحقیقاتی در دانشگاه آزاد واحد رشت بررسی شد. نتایج این کار تحقیقاتی که حاصل همکاری دکتر بابک صادقی گرمارودی، امیر رستمی، کارشناس ارشد فیتوشیمی و سیده سمانه مومنی، دانشجوی دوره دکتری شیمی آلی است، در مجله‌ی Spectrochimica Acta منتشر شده است(ایسنا،28مهر1393).